Få styr på begravelsen

Begravelsen er en ceremoni, som er med til at markere en persons dødsfald. Ved begravelsen og ceremonien sænkes den dødes lig jorden på det gravsted, som er fundet til personen. I kristne lande begraves døde oftest i en kiste og fungerer ofte på forskellige måder i forskellige religioner og begravelser, er som oftest en religiøst ceremoni. Der findes alternativer til begravelse, når der kommer til ceremonier til døde, nemlig bisættelse eller ligbrænding. Men i Danmark og kristendommen er det begravelse, som er den primære ceremoni, der benyttes til at markere de døde. Læs mere her.

Begravelsen markeres med et gravsted, som de nærmeste pårørende til afdøde vælger, og ønsker på de forskellige gravsteder. En begravelse foregår som oftest seneste otte dage efter afdødes sidste dag. Gravstedet, som de pårørende vælger, er i Danmark som minimum tre kvadratmeter på grund af plads til kisten, mens et gravsted til en urne som minimum kun skal være 0,5 kvadratmeter. Størrelserne på de forskellige gravsteder varierer meget fra gravsted til gravsted og kirkegård til kirkegård. Som nævnt er begravelser præget af de forskellige religioner, og får forskellige særpræg derfra. Eksempelvis sker begravelserne i kristendommen normalt i en kirke og i samarbejde med en bedemand. I jødedommen begraves liget hurtigst muligt og afdødes begraves i en enkel kiste lavet af træ, med ansigtet mod Jerusalem. Muslimer begraves med ansigtet mod Mekka og der benyttes oftest ikke kiste. Slutteligt foretages der bisættelser i Hinduismen ved at brænde liget.

Gør klar til begravelse

Det første du skal gøre når du skal arrangere en begravelse er at anmelde senest 2 dage efter dødsfaldet til den lokale præst eller kirkekontoret omkring dødsfaldet, uanset hvor i landet det er lige fra Aarhus, Børkop til København og så skal tages kontakt til den bedemand, som ønskes at benytte. Bedemanden har mange opgaver, og står for alt det praktiske omkring begravelsen i samarbejde med de pårørende. De vigtigste overvejelser der skal tages stilling til i dialog mellem bedemand og pårørende, er ting som tøj eller ikke tøj på afdøde, dødsannonce, blomster, gravsted, begravelse eller bisættelse, kirke eller kapel og så videre. Alle disse elementer er vigtigt at tage stilling til når du skal gøre klar til begravelse.

Bedemandens opgaver til begravelse

Begravelsen arrangeres i samarbejde og dialog mellem bedemand og de pårørende uanset hvilken by det skulle foregå i, lige fra Aarhus, Børkop til København. Bedemanden tager altid højde for de pårørende og afdødes individuelle ønsker, og hjælper med alle de praktiske elementer omkring forberedelsen og afholdelse af ceremonien. Bedemand er uddannet til at klare alle problematikker og forhold omkring arrangering af begravelsesceremonien, derfor tilbydes hjælp til hele arrangeringen. Selvfølgelig er der stor fokus på omsorg til de pårørende med fokus på rådgivning. Der tilbydes hjælp til mange slags opgaver som anmeldelse af dødsfald til myndighederne, kontakt til kirke, lave aftaler med præsten og kirken, sørger for betaling til leverandører, eventuelt hjælp til kistebæring, kørsel af afdøde m.m. Derudover er den vigtigste opgave som bedemand helt klart formidling og kontaktskabelse.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *