Beskyttet dagsbeskæftigelse kan give indhold i hverdagen

Som ung med særlige behov kan det være svært at finde noget at bruge sin tid på efter endt folkeskole. I samfundet er der nogle normer, om at man tager en uddannelse og får et arbejde efter folkeskolen. Problemet er bare, disse almindelige beskæftigelser sjældent er egnet til mennesker med særlige behov. Det kan være, at arbejdsopgaverne kræver høj effektivitet eller gode sociale kompetencer. Kompetencer som mange med særlige behov ikke besidder. Derfor kan det lange liv indtil folkepensions-alderen synes meget skræmmende og svær at overskue. Heldigvis er man ikke overladt til sig selv, som man ellers ofte kan komme til at frygte. F.eks. er der i Serviceloven indskrevet nogle ting, mennesker med særlige behov har krav på. En af disse ting er beskyttet beskæftigelse.

I Servicelovens paragraf 103 og 104 er skrevet, at kommunen har pligt til at udbyde særlige tilbud til mennesker med særlige behov. Det gælder beskyttet beskæftigelse og særlige aktivitets-og samværstilbud. Dette er både rettet mod, at man skal kunne blive beskæftiget men også, at man skal kunne have mulighed for et socialt netværk.

Læs mere på http://www.nordfynsungdomscenter.dk/dagsbeskaeftigelse-fyn/.

Hvad er beskyttet beskæftigelse?

Dagsbeskæftigelse og beskyttet beskæftigelse betyder, at der er mulighed for nogle forskellige arbejdsopgaver i trygge og faste rammer. Det kan naturligvis være i forskellige former og med forskellige arbejdsopgaver. Det kan f.eks. være en produktionsafdeling, hvor mennesker med særlige behov hjælper med at producere ting som f.eks. smykker, fuglekasser og stearinlys.  Det kan også være en serviceafdeling, hvor man kan lave mere praktiske ting som havearbejde, landbrugsarbejde, køkkenarbejde o.l. Beskæftigelsen består altså generelt af forskellige praktiske gøremål, som kan give unge med særlige behov indhold i hverdagen. Det kan også være at gøre ting for andre, f.eks. indkøb for mennesker. På den måde kan man også føle, man gør noget for andre.

Derudover er man normalt sammen med andre, og det gør også, at man ikke er alene og ensom. Et problem kan nemlig også være, at man pga. manglende sociale kompetencer hurtigt kommer til at afskærme sig fra andre mennesker. Det kan være svært at opsøge mennesker, og derfor bliver man nemt alene. I et tilbud som beskyttet beskæftigelse har man mange muligheder for at være sammen med andre mennesker uden selv at skulle opsøge dem.

Gode muligheder for beskyttet beskæftigelse

Der er mange gode muligheder for beskyttet beskæftige rundt omkring i landet, hvor personalet vil tage udgangspunkt i det enkelte menneskes behov. På den måde kan det enkelte menneske lave de ting, der giver mening for ham eller hende. Det kan være, en person er meget glad for naturen, og en anden er meget glad for at lave kreative ting. Det kan også være begge dele kombineret. Der er derfor rigtig mange gode muligheder på de forskellige institutioner. Der er som sagt gode tilbud mange steder i landet, bl.a. på Fyn. Derfor er det bare med at finde et godt sted, hvis du eller en, du kender, har brug for beskyttet beskæftigelse.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *